CARO RITSMA

Al ruim 12 jaar help ik professionals met het gesprek over hun salaris: de complete voorbereiding en hoe ze het gesprek kunnen voeren zonder zichzelf te forceren.

Mijn eigen verhaal over salarisonderhandelen

Dat een gesprek over je salaris lastig is, weet ik als geen ander. Voordat ik HR manager werd had ik geen idee waar ik moest beginnen. Hoe kon ik nu bepalen wat ik waard was? Hoe moest ik zeggen dat ik meer salaris wilde? En wat als de ander 'nee' zou zeggen: dan was ik toch uitgepraat? Daarnaast had ik allerlei twijfels over mezelf. Ik was een gemotiveerde medewerker, die ook wel kwaliteit leverde. Maar mijn werk was niet perfect en tijdens functioneringsgesprekken waren er altijd wel wat dingen die beter konden. Ik vond het lastig te beoordelen of een hoger salaris reëel was. Ook voelde ik me totaal niet op mijn gemak bij dit onderwerp, vond het gênant om over geld te praten. Het gevolg hiervan was, dat ik tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe baan, maar 1 ding wilde: direct akkoord gaan en ... wegwezen!

Wat had ik toen graag een training salarisonderhandelen gevolgd of advies gehad van iemand.

Toch veranderde dit alles wel voor mij, namelijk doordat ik HR manager werd. Ik zat ineens aan de andere kant van de tafel en er ging echt een wereld voor me open. Ik leerde hoe kwaliteiten werden gewogen, welke afwegingen de organisatie maakte voor een hoger salaris en dat een medewerker bij lange na niet zo machteloos is, als vaak gedacht. Ik had inzage in alle salarissen en budgetten, dat was echt een eyeopener. En ik voerde natuurlijk ook salarisonderhandelingen met medewerkers. Deze gesprekken ging ik altijd in met een marge om nog omhoog te gaan, maar ik merkte dat hier zelden naar gevraagd werd.

Tot mijn eigen verbazing vond ik het na verloop van tijd ook echt leuk om over mijn eigen salaris in gesprek te gaan. Het ging me goed af, bij mijn laatste baan in loondienst wist ik zelfs ruim 15% boven het geboden maximum uit te komen. Ik heb het zelf ervaren: een succesvol gesprek over je salaris kan je leren!


CONTACTINFORMATIE

  • Hoger Salaris (bezoek uitsluitend op afspraak)
  • HNK, Locatie Amsterdam
  • 06 20861742
    • caro@hogersalaris.nl
    • hogersalaris.nl
    • KvK-nummer: 53738918