Corona: geen salarisverhoging dit jaar?

Vandaag kreeg ik een mooie vraag van een lezeres van mijn nieuwe e-book Een hoger salaris bij je huidige werkgever. (*)

Rachelle legde haar situatie aan mij voor.

‘In verband met corona krijgt niemand in onze organisatie dit jaar een salarisverhoging. Ook werd bij aanvang van de pandemie al gelijk gezegd dat de bonus er in 2020 niet in zou zitten. Dit is allemaal door onze overkoepelende organisatie opgelegd.

Nu zie ik wel dat de resultaten dit jaar wat tegenvallen, maar er is beslist geen noodsituatie. Daar komt bij dat ik zeker hard kan maken dat ik meer zou moeten verdienen.

Is het nu zinvol om toch over een hoger salaris in gesprek te gaan of ben ik nu helemaal kansloos?’

Dit is niet een heel kansrijke situatie.

  • Er is luid en duidelijk aangekondigd dat niemand er wat bij krijgt.
  • Dit besluit is in een hogere laag, boven de organisatie genomen.
  • De bedrijfsresultaten onderschrijven dit beleid.

NB De belangrijkste reden is hier dat het besluit van bovenaf is gekomen; over bedrijfsresultaten en eerdere aankondiging valt altijd iets te nuanceren.

Toch kan een salarisgesprek nu wel heel zinvol zijn.

Natuurlijk krijgt ze dan meteen te horen dat dit gesprek geen nut heeft. Misschien zelfs een beetje kribbig ‘je weet toch wat we gezegd hebben?’

Daar kan zij als volgt op reageren.

‘Ja, dat weet ik. Ik begrijp dat je nu niets voor me kunt doen. Dat neemt echter niet weg dat mijn salaris niet in orde is en dat voelt helemaal niet goed. Ik wil dat je dat weet en met je afspreken dat we over mijn salaris in gesprek gaan zodra de ruimte er wel weer is.‘

Hier zijn allerlei varianten op mogelijk, maar het zal je duidelijk zijn wat het doel is: je zet je salaris op de agenda. Je legt het in de week en daardoor komt de besluitvorming bij je leidinggevende goed op gang. 

Als het dan eenmaal zover is (goed bewaken!) ga je het volledige gesprek voeren.

Misschien krijgt Rachelle er in 2020 niets bij, voor komend jaar heeft ze zo wel haar salaris, luid en duidelijk, op de agenda gezet.

(*) Mijn nieuwe e-book  Een hoger salaris bij je huidige werkgever – in 7 stappen kan je HIER (gratis) opvragen.