Ik zit aan mijn max, wat nu? [5 mogelijkheden]

Dit zijn de 2 meest voorkomende soorten salarisverhoging:

  • algemene salarisverhoging die iedere medewerker in de organisatie krijgt en bedoeld is om inflatie te corrigeren;
  • individuele verhoging om je toegenomen ervaring te belonen; dan ga je een trede/stap/periodiek omhoog in de salarisschaal die bij jouw vak hoort.

Val jij onder een cao? Dan ken je beide soorten salarisverhoging.

Val jij niet onder een cao? Waarschijnlijk ben je wel in een salarisschaal ingedeeld. Let dan goed op dat de salarisverhoging meer omvat dan alleen de inflatiecorrectie.

Geen cao en geen salarisschaal? Je zult het zelf in de gaten moeten houden, let dan dus héél goed op bij je jaarlijkse verhoging! Er zit natuurlijk ook een heel mooie kant aan deze situatie: je salaris kent geen vooraf vastgesteld plafond.

Maar wat nu als er voor jou wel een plafond is?

Wanneer je al langere tijd hetzelfde vak uitoefent en onder een vaste salarisschaal valt, komt het einde vroeg of laat in zicht: je zit aan je max.

Netjes gezegd: je hebt de hoogste trede in jouw schaal bereikt en verdere salarisgroei, buiten algemene inflatiecorrectie, zit er niet meer in.

(En nee, je stroomt dus niet automatisch door naar een hogere schaal)

Wat kan je nu doen? Er zijn verschillende mogelijkheden om toch een hoger salaris te krijgen.

5 mogelijkheden voor een hoger salaris wanneer je op je max zit

Ga op onderzoek uit naar de volgende mogelijkheden. Zoek allereerst uit wat er formeel is vastgelegd (cao, personeelsreglement, enz.). Ga vervolgens te rade bij collega’s met wie je op goede voet verkeert: wat is er informeel gaande?

Denk aan de volgende mogelijkheden:

  • Algemeen geldende doorgroeiperiodieken: de mogelijkheid om (alle) senior medewerkers enkele stappen in de volgende schaal door te laten groeien;
  • Persoonlijke doorgroeiperiodieken: stappen in de volgende schaal vanwege persoonlijke prestatie;
  • Incidentele beloning: op basis van persoonlijke prestatie;
  • Arbeidsmarktkraptetoeslag: wanneer er schaarste in jouw vakgebied is;
  • Functieverzwaring: extra taken, meer bevoegdheden, zwaardere verantwoordelijkheden die een hogere schaal rechtvaardigen.

Heb je weinig handvatten?

Omdat er bijvoorbeeld geen formele richtlijnen zijn of jouw situatie of omdat jouw situatie nogal uniek is? Ga toch (wel goed voorbereid) in gesprek. Er is echt veel meer mogelijk dan je denkt