In 3 stappen meer salaris bij je huidige werkgever

Zit jij je eigen salarisverhoging in de weg?

Vol verwachting ga je het jaargesprek in. Dit is HET MOMENT. Je hebt er een jaar lang naar uitgekeken: nu ga je echt praten over een hoger salaris. Een uur later zit je mokkend achter je bureau: helemaal niets. Nou ja, wel een rotgevoel.

Na een paar weken probeer je het maar van je af te zetten. Je hebt tenslotte leuke collega’s en interessant werk waarin je heel veel kansen krijgt. Dat is ook wat waard. Volgend jaar maar weer opnieuw proberen.

Herken je dat?

Lees dan vooral verder.
Het zou namelijk best eens kunnen dat jij je eigen salarisverhoging in de weg zit.

Ja. Met een goed verhaal kan je bij je huidige werkgever namelijk een eind komen. Geregeld maak ik het mee: 10-25% meer salaris. Maar dat ga jij nooit krijgen zolang je denkt dat er maar 1 strategie is.

Alles of niets

 Dit is een strategie die zich vooral als een scenario je hoofd afspeelt. Het gaat ongeveer zo:

  • Je pept jezelf op: “Het is volledig terecht dat ik een hoger salaris krijg.”;
  • “Want ik werk hard en heb dit jaar geweldige prestaties geleverd.”;
  • En dan het laatste zetje: “Het is niet meer acceptabel, hier MOET een hoger salaris komen!!”

Maar dan doemen er spoken op in je hoofd op. Wat als je niets krijgt? Wie A zegt, moet natuurlijk wel B zeggen. Opstappen dus. Oh nee! Dat is niet de bedoeling!

Dus voer je in werkelijkheid een ander scenario uit. Vriendelijk informeer je of er wellicht een kans bestaat op een hoger salaris. En dan wordt het NIETS. Misschien volgend jaar dan…

‘Alles of niets’ kan alleen maar werken als je daadwerkelijk van plan bent te vertrekken wanneer je geen hoger salaris krijgt. In alle andere gevallen verlamt het je salarisonderhandeling.

Natuurlijk kan het anders. Als je er echt een onderhandeling van maakt.

In 3 stappen meer salaris bij je huidige werkgever

Pak het subtieler aan. Zet jezelf niet onder druk en bedenk dat het zoeken van ander werk altijd nog kan. Dat hoef je nu niet te beslissen. Net zomin hoef je nu te beslissen dat je sowieso blijft, of er nu wel of geen verhoging komt. Dat geeft rust, zodat je de volgende 3 stappen kan zetten.

  • Je gaat om te beginnen onderzoeken wat in jouw geval de redenen zijn om tot salarisverhoging over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan: je individuele prestatie, taakverzwaring, je marktwaarde;
  • Kijk wat een goed moment zou zijn voor het gesprek hierover. Het kan tijdens je jaargesprek, maar er zijn meer mogelijkheden. Daar vertel ik binnenkort meer over.
  • Hou je opties open, ook tijdens het gesprek. Jouw leidinggevende zal tijdens het gesprek of daarna, bij jou gaan peilen wat de stand is: ga je weg als je de salarisverhoging niet krijgt? Dit is een echt ‘onderhandelspelmoment’, waar je het beste van tevoren een goed zinnetje voor kan bedenken.  Zoiets als ‘ja, dat weet ik eerlijk gezegd nog niet’ of ‘daar zal ik me op moeten beraden’ en, ook mooi, ‘het moet natuurlijk wel goed blijven voelen hier’. Het helpt als je ogen daarbij helemaal in de vraagtekenstand staan.

Het mooie van dit standpunt is, dat je de ander laat denken dat je zou kunnen vertrekken zonder dat je dat letterlijk hoeft te zeggen.

Hiermee doe je 2 dingen.

Ten eerste zeg je impliciet dat je eigenlijk nog geen seconde hebt overwogen dat het redelijk zou zijn dat je geen verhoging krijgt. Met andere woorden: je legt bij de ander neer om uit te leggen waarom dat niet logisch zou zijn.
Ten tweede zet je de ander aan het werk. Als men tevreden is met jou en je werk, zal men het verlies van jouw vertrek gaan calculeren en vervolgens gaan afwegen welke investering daar tegenover zou moeten staan. Vraag je leidinggevende je verzoek serieus te nemen en wanneer je antwoord kunt verwachten.

Daarna is geduld een schone zaak 🙂