In een hogere salarisschaal komen is bijna onmogelijk (of toch niet?)

Afgelopen vrijdag kreeg ik een appje van Sam. Ze had net een paar dagen daarvoor een weinig vrolijk gesprek over een hogere schaal gevoerd met haar leidinggevende.

‘Kunnen we even bellen? Er is nieuws.’

Haar leidinggevende had een half jaar geleden toegezegd de overstap naar een hogere salarisschaal wel te willen ondersteunen.

Tijdens het functioneringsgesprek begin juni wilde Sam afspraken hierover maken.

De leidinggevende sputterde nu echter tegen; er waren immers collega’s met vergelijkbaar niveau, die zouden dan ook een schaal omhoog moeten. Dat kon niet.

Uiteindelijk spraken ze af dat Sam met bewijs ‘mocht’ komen dat ze in een hogere schaal thuishoort.

Nu kan je denken dat Sam in een kleine of jonge organisatie werkt, waarin schalen en functies worden benaderd volgens het ‘natte vingerwerk’ systeem.

Niets is minder waar. Sam werkt in een grote instelling die onder een landelijke cao valt. In die cao en bijbehorende documenten staat het nodige over functies en schalen en hoe daarmee om te gaan.

Aan de hand van deze informatie en regels toetste Sam in welke schaal haar werk betaald zou moeten worden. De conclusie stuurde ze met onderbouwing naar haar leidinggevende: gemiddeld kwam ze een schaal hoger uit.

Wat volgde was een stroef, chagrijnig gesprek.

De leidinggevende wilde eigenlijk niet over het document in gesprek gaan. Op zich was dat een goed teken, ze had er kennelijk niets tegenin te brengen, maar Sam schoot daar natuurlijk niets mee op.

Als alternatief bood ze Sam een ontwikkeltraject van een jaar, waarin ze haar waarde (opnieuw) ‘mocht’ bewijzen. Dat was het.

Tot het nieuws van afgelopen vrijdag.

Wat bleek?

De leidinggevende had bedacht dat een gedemotiveerde medewerker in een ontwikkeltraject haar meer zou kosten dan een schaalverhoging. (Daarnaast zal ze vast ook beseft hebben dat ze de cao niet zomaar naast zich neer kan leggen).

Een verrassende wending, maar wel geheel volgens de mores van de salarisonderhandeling: hoe het ook loopt, een nee kan altijd nog in een ja veranderen.

Sam kan in ieder geval met een heel prettig gevoel de zomer in en na de vakantie met hernieuwde energie weer naar haar werk.