Laat eerst maar eens zien wat je waard bent

Stel, je hebt een mooi nieuw takenpakket gekregen, met andere en zwaardere taken

Misschien krijg je taken overgedragen die je leidinggevende tot nu deed. Of krijg je nieuwe verantwoordelijkheden; bijvoorbeeld over grotere projecten, budgetten of uitbreidingen.

Of dit nu een promotie wordt genoemd of niet, met dit soort veranderingen heb je zonder meer aanleiding om je salaris te bespreken. En daarom zit je nu bij je baas: de inhoud is duidelijk, nu nog het juiste salaris erbij.

Je hebt je helemaal voorbereid en voert het gesprek volgens het boekje: 

  • Je weet precies wat voor jou een marktconform salaris is;
  • Je weet welke secundaire voorwaarden je wilt;
  • Je bent supergemotiveerd om een klinkend resultaat te behalen.

Tijdens het onderhandelingsgesprek heb je op tafel gelegd wat jouw salaris zou moeten zijn en toen de HR medewerker om een toelichting vroeg, gaf je een goed onderbouwd verhaal.  

Uitstekend gedaan.  

En toch krijg je het gevraagde salaris niet. Want, wordt er opeens gezegd: ‘laat eerst maar eens zien wat je waard bent’.  

Is dat nou een eerlijk argument?  

Veel mensen zullen begripvol knikken, als ze dit horen. Je werkgever heeft je deze taken tenslotte nog niet zien uitvoeren. Maar verder, moet je het echt eerst laten zien voordat je het beloond krijgt? 

Ik kan er kort over zin: nee.

3X WEERWOORD

Wijs dit argument onmiddellijk af, er zijn namelijk 3 redenen waarom dit niet acceptabel is: 

  1. Je werkgever ként jou en je werk. Het zal echt niet de eerste keer zijn dat je bij deze organisatie iets doet wat je niet eerder hebt gedaan. Als je baas een beetje heeft opgelet, weet deze dus of je in staat bent je nieuwe dingen eigen te maken. Mogelijk is hier ook overleg over geweest met HR. Er is dus voldoende expertise rond jouw kunnen om in te schatten dat je het kunt. Dat is ook precies de reden dat je dit takenpakket nu hebt, tenslotte 😉
  2. Je behoort beloond te worden voor de taken die je daadwerkelijk gaat vervullen. De keukenhulp die chef-kok wordt krijgt ook het salaris van de chef-kok. Dat heet ‘loon naar werken’.
  3. Ook is er altijd het argument van marktwaarde. Is het nu eerlijk om van jou te verwachten dat deze organisatie je minder betaald dan je elders zou kunnen verdienen? Of wat er betaald zou moeten worden als er iemand van buiten zou worden aangenomen?