Maar ja, in deze sector heb ik geen ervaring…

Precies de juiste ervaring, in dezelfde sector.

Pas dan kom je in aanmerking voor een goed, marktconform salaris.

Veel mensen denken zo. Stap je over van de ene branche naar de andere, dan zal je in salaris dus een stapje achteruit moeten doen. Je moet tenslotte eerst branchekennis bijspijkeren.

Klopt die aanname?

De HR medewerker tegenover jou zal dat makkelijk kunnen betogen. Je hebt immers nog een en ander te leren voordat je volledig begrijpt hoe je je expertise in deze branche in kunt zetten.

Dat is waar.

De ervaren stomerijmedewerker die naar een hakkenbar overstapt moet bijvoorbeeld nog leren wat er nodig is voordat een klant op nieuwe zolen de winkel uitloopt.

De andere kant van deze medaille is dat een medewerker uit een andere sector juist iets extra’s meebrengt.

Een frisse wind, een andere invalshoek en inspiratie. Zo kan de hakkenbar dankzij de stomerijmedewerker nu ook gaan profiteren van klantenacties die in de stomerijbranche al jaren met succes worden toegepast. En uiteraard hoef je deze ervaren winkelmedewerker niets meer te vertellen over het helpen van klanten.

Laat vanwege geringe branche kennis dus niet van je salarisgroei afsnoepen; er staat genoeg tegenover. Zorg wel voor een paar aansprekende, inspirerende voorbeelden van wat je vanuit die andere sector meeneemt.