5 goede momenten om een hoger salaris te vragen

goede momenten

Wat zijn nu eigenlijk goede momenten om in gesprek te gaan over een hoger salaris? In dit blog heb ik ze op een rijtje gezet. Met overal een belangrijke tip erbij!

 1. Een nieuwe werkgever

  Deze mogelijkheid kent iedereen. Maar weet jij ook dat dit een gouden mogelijkheid is om met een schone lei te beginnen? Je kunt bij een nieuwe werkgever alle salarisachterstand die je ooit hebt opgelopen in een klap goedmaken. Zorg er wel voor dat men niet weet wat je huidige salaris is.

 2. Contractverlenging

  Veel werkgevers handelen een contractverlenging als een formaliteit af, maar dat hoeft het niet te zijn. Je hebt inmiddels een duidelijk beeld van de zwaarte van de functie en daar kunnen heel mooie argumenten voor een hoger salaris in zitten. Neem zelf het initiatief en vertel je leidinggevende dat je graag tekent, maar dat je echter eerst even over het salaris wilt praten.

 3. Acuut onrecht

  Het gebeurt helaas: je zit met je collega’s te lunchen en je hoort opeens dat iedereen in jouw functie een schaal hoger zit. Zelfs als ze na jou in dienst zijn gekomen. Bewaar dit onrecht niet voor je functioneringsgesprek, dan gaat alle urgentie eraf. Maak onmiddellijk een afspraak met HR of je leidinggevende en bereid je daar vervolgens goed op voor.

 4. Taakverzwaring

  Wil je leidinggevende dat je extra of zwaardere taken op je neemt? Vraag dan wat dit voor je salaris betekent. Zorg wel dat het in proportie is: een klein klusje erbij is geen reden voor een hogere schaal.

 5. Jaargesprek

  In het jaargesprek komen je prestaties aan de orde, dus dit is een uitstekend moment. Zorg dat je heel goed weet wat je opbrengsten zijn geweest, maar ook wat de positieve punten waren van zaken die minder goed liepen. Hiermee hou je de tendens positief. Maak een opbouw naar het gesprek: maak je prestaties steeds zichtbaar en geef in de loop van het jaar enkele signalen af dat een hoger salaris bij jou op de agenda staat. Kort voor- en na de zomer zijn heel geschikte momenten.