Geld, salaris en vakantie [mét boekentip]

 

geld salaris vakantie

Iemand die er altijd voor je is. Die jou wil helpen, mee wil denken bij belangrijke beslissingen en je verlangens werkelijkheid maakt. Vakantie, festivals, een opleiding.

Een huis. Iemand die het prima vindt dat je elke avond bij een ander in bed ligt. Maar die je ook af en toe in z’n eigen kamer kan zetten, waar je gewoon “nu even niet” tegen kan zeggen.

Zou je dat willen, zo’n huisgenoot?

Guess what: je hebt ‘m al!

Geld.

Of je het nu leuk vindt of niet, geld is je huisgenoot. Je hele leven lang.

Maar niet iedereen weet het leven met deze huisgenoot te waarderen; als het erop aankomt wordt geld vaak vervloekt en uitgescholden. Er wordt met deuren gesmeten of we verwaarlozen onze huisgenoot en zwijgen hem dood.

Niet echt logisch, als je denkt aan wat geld voor moois voor je kan betekenen.

Daar moest ik aan denken toen ik De kracht van geld las, van Claudia Hammond (Uitgeverij Atlas). Geld maakt hartstochtelijke emoties los, merkt zij op, te vergelijken met liefde en religie. Als het om geld gaat zitten we op onze top van irrationaliteit en onbewust handelen. Er kunnen zelfs pijn- en geluks-centra in je hersenen worden geactiveerd.

Herken je dat? Ik in ieder geval wel;)

Het boek van Hammond begint met een soort bom onder je geld-denken. Ik gooi ‘m ook even jouw kant op:

Hoe zou jij reageren als ik je vertel dat Mick Jagger het afgelopen jaar voor een miljoen euro aan middelen door zijn neus heeft gejaagd?
En hoe reageer je als ik je vertel dat hij het afgelopen jaar een miljoen euro aan bankbiljetten in zijn houtkachel heeft gegooid?

Welke situatie roept meer verontwaardiging bij je op?

Precies. Maar is dat echt een rationele conclusie?

Nee. De bottom line is: als het op geld aankomt, zijn we allemaal een kolkende rivier van irrationele gedachten en acties.

En op deze kolkende rivier voer jij dus je salarisgesprek.

Sta daar eens bij stil: hoe kijk jij naar geld? Is het voor jou een gezellige huisgenoot? Wat betekent dit voor je salarisgesprek?

Wil je het leuk krijgen met geld?

Neem dan het boek van Hammond mee op vakantie. Het staat boordevol geestige (wetenschappelijk bewezen) voorbeelden en laat je anders naar jezelf en je salarisgesprek kijken.

Ik geef er wel een kleine leeswaarschuwing bij: dit boek is alleen geschikt voor mensen met een beetje zelfspot;)

 

Ondertussen ga ik er (ook) even tussenuit. Eind augustus ben ik weer terug met een nieuw blog en héél goed en interessant nieuws voor iedereen die toe is aan een hoger salaris. Versie 2.0;)

Ik wens je een heel fijne zomer!

 

Meer weten?