Laat eerst maar eens zien wat je waard bent (deel 2)

In mijn vorige blog schreef ik over “Laat eerst maar eens zien wat je waard bent.” De famous last words in een salarisgesprek met een nieuwe werkgever.
Ook schreef ik waarom dat geen legitiem argument is voor een lager salaris.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je brandende redenen hebt om toch akkoord te gaan met het aanbod dat er ligt, ook al is dat niet marktconform. Of misschien zit je simpelweg muurvast, omdat men vasthoudt aan het ‘eerst maar laten zien’.

En je wilt de baan zo ontzettend graag…

Zet in dat geval toch nog een extra stap.

Als men toch blijft vasthouden aan het laatste salarisaanbod, omdat men het allemaal moet zien, maak dan afspraken over een tussentijdse salarisverhoging. 
Laat weten dat je het bod niet voldoende vindt, maar dat je bereid bent de werkgever tegemoet te komen. 
Meestal zijn salarisverhogingen een keer per jaar aan de orde, maar dat betekent niet dat een tussentijdse verhoging onmogelijk is.

Met een tussentijdse verhoging kom je de werkgever tegemoet. Deze heeft in de afgesproken periode kunnen zien ‘wat je waard bent’. Voor jou is het voordeel natuurlijk dat je niet een jaar of langer hoeft te wachten op een passend salaris. 

Wat spreek je af? 3 tips

  • Je kan bijvoorbeeld afspreken het salaris na 4 of 6 maanden te verhogen, maar je kan ook een salarisgroei voor de komende 2 jaar afspreken. Alle varianten zijn mogelijk, maar maak het niet te ingewikkeld.  
  • Zorg er wel voor dat de precieze afspraken ook in je contract komen te staan. Sommige afspraken kunnen prima per mail bevestigd worden, maar salarisafspraken moet je altijd in je contract laten zetten.  
  • Let daarbij op de formulering, wanneer de organisatie erop staat de tussentijdse verhoging te koppelen aan je functioneren. Zorg dat de formulering volgens het ‘Ja, tenzij…’principe wordt opgesteld:
     ‘het salaris wordt per… met … verhoogd, tenzij de werknemer de functie niet naar behoren vervult’.   

Zo maak je van het nee van nu, een ja voor straks.