Het moment van je arbeidsvoorwaardengesprek is geld waard (deel 2)

moment van je arbeidsvoorwaardengesprek

 

 

Timing is everything in life, schreef ik al in mijn vorige blog en toen eindigde ik met mijn gouden tip: plan een arbeidsvoorwaardengesprek bij voorkeur op een donderdag of vrijdag. In de praktijk merk ik namelijk, dat dit heel goed uitpakt.

Hoe werkt dit dan precies?

Wanneer je van je arbeidsvoorwaardengesprek ook echt een salarisonderhandeling maakt, kan je op een punt komen waarop je elkaar niet meer nadert.

Je nieuwe werkgever biedt een bepaald salaris en jij vraagt een hoger bedrag (de omgekeerde variant heb ik nog nooit meegemaakt;) ).

Dan stagneert het gesprek.

Schrik je daarvan? Helemaal niet nodig, want het betekent juist dat je precies op de goede weg zit!

Vaak wordt er op zo’n moment voorgesteld om het voorstel even te laten bezinken. En wanneer je gesprek op donderdag of vrijdag valt, zal je niet meer voor het weekend contact te hebben.

Voor jou is dat heel gunstig, want tijdens het weekend gebeurt er iets heel interessants.

Het weekend is een bezinningsmoment

De 24-uurseconomie ten spijt: de meeste mensen zijn vrij in het weekend. Zelfs wanneer je in een 24/7 sector werkt, zoals bijvoorbeeld de zorg, werken de mensen waar je nu zaken mee doet (HR/leidinggevende), doorgaans door de week.

Zij gaan nu dus op vrijdag naar huis met een onopgelost vraagstuk: de nieuwe medewerker is nog niet akkoord. En geloof me, dat vinden ze niet prettig. In het weekend is er vervolgens alle ruimte voor een breder perspectief. Lees: het scenario dat je misschien afhaakt. Dat betekent dat men zal moeten overstappen op kandidaat 2 (als die er al is), hetgeen als een vervelend verlies wordt ervaren. Jij was tenslotte de beste kandidaat.

Over het algemeen leidt deze bezinning aan het einde van het weekend tot de conclusie dat men er nog wel wat extra salaris voor over heeft om dit verlies te vermijden.

En jij dan?

Misschien denk je nu: ja, maar ik wil ook geen verlies ervaren, ik wil die baan! Toch werkt het voor jou precies andersom, mits je wel met een goede voorbereiding het salaristraject bent ingestapt. Jij neemt in het weekend namelijk ook afstand en kan zonder de spanning die het gesprek nu eenmaal altijd met zich meebrengt, een nuchtere afweging maken: word ik met dit salaris naar waarde beloond? Wanneer het antwoord ‘nee’ is, zal je maandag gesterkt de telefoon oppakken en nogmaals een hoger salaris vragen. De ander is dan rijp om ‘ja’ te zeggen.

Meer weten?