Relax! (het is toch maar een salarisgesprek?)

relax salarisgesprek

 

Ben jij weleens zenuwachtig of gespannen (geweest) voor een salarisgesprek?
Waarschijnlijk zit je nu driftig te knikken.
En dat is logisch, want wie is dat eigenlijk niet ooit geweest?

Toch kan je het punt bereiken waarop je niet meer zenuwachtig bent.
Sterker nog, dat je zelfs op het punt belandt dat je zin in het salarisgesprek krijgt.

Dat klinkt natuurlijk heel erg goed. Dat je na het verlossende telefoontje denkt:
“Mooi, die nieuwe baan is binnen en nu óp naar een prettig gesprek over mijn salaris.”
Voor het echter zover is moet je echter nog 3 problemen oplossen.

Wanneer jij spanning of zenuwen voor je arbeidsvoorwaardengesprek voelt, zal je waarschijnlijk een van de volgende 3 problemen hebben:

1. Je voelt je onzeker over je waarde.

Op welk salaris moet ik inzetten zonder mezelf tekort te doen, maar ook zonder dat de ander daar straks vervelend op reageert? Of: ik weet eigenlijk wel wat mijn marktwaarde is, maar ik durf het gewoon niet te vragen.

2. Je voert deze gesprekken te weinig.

Qua ervaring sta je per definitie al 1-0 achter. De ander, HR of je (aankomende) leidinggevende, voert salarisgesprekken veel, veel vaker dan jij. Zij weten precies wat er nodig is om jou naar een lager salaris te praten dan je zelf in gedachten had. Dat is iets wat jij je natuurlijk ook realiseert en je weet niet goed hoe ze dat doen of hoe je je daartegen verweert.

3. Je hebt eerder een heel negatieve ervaring opgedaan.

Het is op zich niet zo gek als jij en de ander van mening verschillen over hoe hoog je salaris moet zijn. Het is ook geen drama; in het ergste geval geef je elkaar een hand en zeg je dat het jammer is dat jullie er niet uitkwamen. Dat kan. Het wordt pas heel vervelend als de ander het persoonlijk maakt, met een emotionele reactie die je raakt. Dat kan een heel bittere nasmaak geven: ofwel doordat je hierdoor akkoord bent gegaan met een te laag salaris ofwel doordat je het idee hebt dat het jouw schuld is dat de deal is afgeketst.

Herkenbaar?

Vast wel, want dit zijn de meest voorkomende oorzaken van spanning en zenuwen voor en tijdens het salarisgesprek. Vervolgens beland je in een vicieuze cirkel: wanneer je onder druk staat, gaan je gespreksvaardigheden erop achteruit. Waardoor je weer meer spanning gaat ervaren. Enzovoorts.

Het gevolg: je krijgt niet het salaris wat je waard bent.

Maak ik je nu nog zenuwachtiger?

Relax! Want deze problemen zijn een stuk makkelijker op te lossen dan jij waarschijnlijk denkt. In mijn volgende blog leg ik je uit wat hiervoor dé (enige) manier is.

Meer weten? Meld je aan voor het webinar op 23 mei “Is jouw cv wel salaris-proof?