Wanneer is een hoger salaris bij je huidige werkgever kansloos?-oud

huidige werkgever kansloos

 

Vraag jij je af of een hoger salaris bij jouw huidige werkgever wel mogelijk is?

Misschien heb jij ook de neiging om je kansen direct vanuit je werkgever te bekijken. Wat zou deze zeggen? Dat is namelijk een bekend verschijnsel 😉

Op zich is dat niet erg, sterker, voor een goed salarisgesprek moet je daar ook bij stilstaan.

Het probleem is alleen:
•    Je doet daarbij aannames, waarvan je niet zeker weet of ze wel kloppen;
•    Je gaat voorbij aan de waarde van je werk voor je werkgever.

Een sprekend voorbeeld daarvan heb ik in mijn nieuwe E-book (zie hogersalaris.nl) beschreven. Yasmina vond dat haar werk meer waard was, maar dacht dat haar werkgever zeer afwijzend tegenover een hoger salaris zou staan. De reden: het jaar daarvoor was er een flinke reorganisatie met ontslagen geweest. Uiteindelijk liep haar gesprek over een hoger salaris buitengewoon goed af.

Maar nu draai ik de zaken eens om.

Een hoger salaris: wanneer kan het niet?

In de volgende situaties ben je niet alleen kansloos, je kan ook een hoop ergernis wekken:

    •    Je werkgever zit midden in een reorganisatie en er staan banen op de tocht.

Dit zal je niet verbazen. In alle andere situaties waarin gerept wordt van geldgebrek en (sector) bezuinigingen is een hoger salaris overigens vaak wel mogelijk. En ja, wanneer de reorganisatie achter de rug is dus ook weer.

    •    Je bent een belangrijk deel van het afgelopen jaar niet op je werk geweest.

Wanneer je veel afwezig bent geweest heb je minder bijgedragen aan het resultaat en laten zien wat je kunt. Daarnaast zijn er mogelijk kosten gemaakt voor vervanging of hebben collega’s zich extra moeten inspannen (voor hen liggen er dus wel kansen). Nuanceer dit wel naar de duur van je afwezigheid. Wanneer je bijvoorbeeld aan het begin van het jaar er een paar maanden uit bent geweest, zou dat je vraag niet in de weg hoeven te staan. Datzelfde geldt voor zwangerschapsverlof.

    •    Je hebt al te horen gekregen dat je niet goed functioneert.

Iedereen laat wel een steekje vallen, maar wanneer je bij herhaling te horen krijgt, al dan niet met officiële waarschuwingen, dat je werk niet goed genoeg is, kan je het schudden. Dan kan je nog zo onder je marktwaarde verdienen, je verzoek om een hoger salaris zal alleen maar tegen je werken.

Maar nu het goede nieuws:

In alle (ja, alle!) andere gevallen is het zeer de moeite waard om je kansen in kaart te brengen.

Meer weten?