“Mag ik vragen wat je nu verdient?”

vragen nu verdient

 

Weinig mensen zullen deze vraag zomaar aan een vreemde stellen, maar HR-medewerkers en recruiters zitten er niet zo mee. En voor je het weet geef je nog antwoord ook, want vaak komt de vraag op:

  • een onverwacht moment en
  • op gemoedelijke toon,
  • alsof er even wordt gecheckt of ze wel het juiste e-mailadres van je hebben.

Daar gaat je opmars naar een hoger salaris.

Wat moet je nu met deze vraag?

Realiseer je allereerst, dat vertellen wat je nu verdient:

  1. niet verplicht is ;
  2. niet relevant is;
  3. niet in jouw belang is.

De enige reden dat je deze vraag krijgt, is om je huidige salaris straks als startpunt voor een aanbod te gebruiken.

Zo kan een organisatie het minimale salaris waarvoor jij bereid bent over te stappen, zo nauwkeurig mogelijk benaderen. Fair enough, want het is de taak van een organisatie de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar net zo goed is het dus ook volkomen terecht dat je geen antwoord geeft.

Je huidige salaris niet vertellen: 3 stappen

Stap 1.  Voorbereid zijn

Net zoals je voor het sollicitatiegesprek voorbereid bent op vragen over bijvoorbeeld je zwakke en sterke punten, is dit dus ook een vraag om je op voor te bereiden. Met een belangrijk verschil: doe dit al voordat je een recruiter of P&O afdeling zelfs maar belt om te vragen of de vacature nog vrij is. Ook dan kan er namelijk een heel leuk voorgesprek  ontstaan waar op babbeltoon naar je huidige salaris wordt geïnformeerd.

Stap 2.  Afwimpelen

Maak direct duidelijk maken dat je dit niet gaat zeggen. Dit kan je op verschillende manieren als een ‘principe kwestie’ neerleggen.  Zeg iets als:

“Mijn huidige salaris is niet relevant.”

“Dat is privé.”

“Dat soort zaken bespreek ik alleen thuis.”

Zoek een zinnetje dat goed bij jou en de setting past. Uiteraard komt er dan nog een tweede poging. “Ja maar,” zal een recruiter weerleggen “ik moet toch weten of je salaris past bij wat de opdrachtgever kan betalen.” Of HR: “We willen graag weten of we ons jou kunnen permitteren.”

Op dit moment kan je een salarisindicatie geven, maar is het vaak handiger om ernaar te vragen:

“In welke bandbreedte wordt de  functie betaald? Als u me vertelt  wat het minimum en maximum salaris van de functie is, kan ik prima aangeven of we daar uit zullen komen als het zover is.’

Voeg er natuurlijk altijd aan toe “Het hangt natuurlijk ook af van de secundaire voorwaarden en de zwaarte van de functie.”

Stap 3.  Hou het licht

Om de verhoudingen op peil te houden doe je er goed aan de salarisvraag in de sfeer van het gesprek te beantwoorden.  Met andere woorden: als het gesprek in gemoedelijke sfeer verloopt, ga dan niet opeens met je armen over elkaar zitten en licht geërgerd roepen dat dit ‘helemaal geen relevante vraag is.’ Maak er zo mogelijk een vrolijke noot van. ‘Mijn salaris? Dat vertel ik alleen mijn man.. Oja en de hypotheekadviseur ’  en lach even. Pakt men de boodschap niet op, herhaal dan op neutrale toon dat je deze informatie echt nooit aan derden geeft.  Nog mooier, koppel je antwoord aan een competentie die gevraagd wordt. Bijvoorbeeld als je in de nieuwe functie moet onderhandelen of belangen behartigen. Zet dan een brede glimlach op en zeg ‘als ik daar antwoord op zou geven zou ik mezelf natuurlijk diskwalificeren voor deze functie.’

Reageer!

Heel veel mensen vinden de vraag over het huidige salaris een van de moeilijkste dingen. Weet jij een leuke, originele of gewoon effectieve manier om deze vraag af te wimpelen, deel je ervaring dan met anderen en reageer hieronder.

Meer weten?